Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Beskamatnim kreditima do energetski efikasnijih domova

Ministarstvo kapitalnih investicija obezbijedilo je 200.000 eura u cilju realizacije programa „Energetski efikasan dom“. Cilj programa je obezbjeđenje beskamatnih kredita za implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima u Crnoj Gori, saopštio je u razgovoru za Ecoportal, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Pripremne aktivnosti za program „Energetski efikasan dom“

Kako je istakao, Ministarstvo kapitalnih investicija sprovodi pripremne aktivnosti u cilju realizacije nove faze programa „Energetski efikasan dom“.

-Nakon definisanja svih aspekata programa, kao i sprovođenja procedure za izbor kvalifikovanih distributera/instalatera, izvođača radova, kao i banaka, budućih partnera na programu, steći će se svi uslovi za realizaciju nove faze programa „Energetski efikasan dom“ u 2021. godini.

Ministarstvo će uskoro objaviti javni poziv svim komercijalnim bankama za dostavljanje pisma zainteresovanosti za učešće u programu Energetski efikasan dom, kao i javni poziv za izbor kvalifikovanih distributera/instalatera, izvođača radova. Nakon sprovođenja predmetnih procedura, steći će se svi uslovi za početak realizacije programa

Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija

Odgovarajući na pitanje šta će sve uticati na proces finalizacije Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, on je dodao da je Ministarstvo kroz izmjene Zakona o energetici (iz avgusta 2020. godine) uvelo obavezu izrade desetogodišnjeg nacionalnog i energetskog plana koji će, kao glavni planski dokument u ovoj oblasti, utvrditi ciljeve i mehanizme za povećanje udjela OIE, kao ključnog elementa dekarbonizacije i povećanje energetske efikasnosti. 

Foto: Vlada Crne Gore – Mladen Bojanić,ministar kapitalnih investicija

-Ovim je obezbijeđen pravni osnov za integralno planiranje u oblasti energetike i klimatskih promjena. U cilju izrade prvog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) u Crnoj Gori, Ministarstvo se uključilo u realizaciju projekta Razvoj kapaciteta za klimatsku politiku u zemljama jugoistočne i istočne Evrope, južnog Kavkaza i centralne Azije – faza III (CDCP III)  za čiju implementaciju je odgovoran GIZ, a koji se realizuje u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice – naveo je Bojanić.

Govoreći o CDCP III projektu, Bojanić je sopštio da su u prethodnom periodu sprovedene značajne aktivnosti na jačanju kapaciteta nosioca energetskog i klimatskog planiranja u Crnoj Gori i izradi prednacrta prvog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji je dostavljen Energetskoj zajednici na neformalne komentare, kao i izradi osnovnog modela scenarija i mjera za dostizanje ciljeva do 2030. godine. 

Nacionalni energetski i klimatski plan

-Proces izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana biće nastavljen i u tekućoj godini i sljedeći korak je izbor konsultanta za izradu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kojim će se obezbijediti da pitanja životne sredine i zdravlja ljudi budu potpuno uzeta u obzir prilikom razvoja ovog ključnog strateškog dokumenta u oblasti energetike. Na proces finalizacije Nacionalnog energetskog i klimatskog plana uticaće i odluka o utvrđivanju novih ciljeva do 2030. godine na nivou Energetske zajednice, čiji predlog se očekuje do kraja 2021. godine – pojasnio je on.

Foto ilustracija: Medium

Naš sagovornik navodi da Ministarstvo kapitalnih investicija, Direktorat za energetiku i  energetsku efikasnost, implementira više projekata u oblasti energetske efikasnosti, koji se uglavnom mogu svrstati u dvije grupe:

− Projekti namijenjeni javnim objektima u Crnoj Gori i to: Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP koji je finansiran iz kredita Svjetske banke, i Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – EEPPB,  finansiran iz kredita i donacije KfW njemačke razvojne banke, te projekti namijenjeni građanima Crne Gore u koje spada program Energetski efikasan dom, a koji podrazumijeva beskamatne kredite za građane u cilju implementacije mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima – objašnjava Bojanić.

Kada su u pitanju konkretni rezultati ostvareni na polju zelene energetske tranziicje, Bojanić kaže da su usvojene izmjene zakona o energetici, te i da se radi na izradi prvog NECP-a. 

U pripremi je tender za solarnu elektranu Velje Brdo, a radi se i na realizaciji solarne elekrane Briska Gora gdje je problem sa planskom dokumentacijom usporio projekat. Radimo i na realizaciji VE Gvozd i VE Brajići

Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija

Za  izradu infarstruktre za električna vozila i mrežnih punionica, kako je saopštio, ne postoji konkretan datum.

-Već postoji par punionica u ekskluzivnim hotelima i na parkingu EPCG u Nikšiću. Taj proces se već odvija, a dinamika će zavisti i od upotrebe vozila u praksi – zaključio je Bojanić.

M. Lazarević

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora