Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija koja motiviše djecu i mlade da se uključe u proces reciklaže otpada

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Crnogorsko društvo ekologa (CDE) pozvali su osnovne i srednje škole da se priključe specifičnom pozivu na akciju (Call To Action) pod nazivom „Škole u akciji za reciklažu”.

Cilj aktivnosti je podsticanje djece na aktivno razmišljanje o životnoj sredini u kojoj odrastaju i načinu održavanja životne sredine funkcionalnom, zdravom i čistom, a kroz buđenje kreativnosti.

-S tim u vezi, pozivamo osnovne i srednje škole da okupe djecu koja će učestvovati u ovoj akciji, naprave školski tim, te da kroz kreativni prikaz reciklaže u školi osvoje sadnice koje će krasiti školsko dvorište ili neki drugi školski kutak. Djeca mogu da budu slobodna u svom kreativnom izrazu, te nam mogu poslati video materijal, fotografije, crteže, snimak akcije koju su sproveli ili slicno. Što se brojnosti djece u timu tiče, takođe nema ograničenja. Ono što je uslov je da se dostavljeni materijal tiče reciklaže, tj. prikaza prakse odvajanja otpada u školi – sapšteno je iz ove organizacije.

Ilustracija | Foto: CZIP

S obzirom, kako kažu, da je veliko interesovanje vrtića za učešće u akciji, otvorili su poziv i za njih da pošalju fotografije i snimke na kojima najmlađi recikliraju. 

-Pristigli kreativni materijali školskih timova biće ocijenjeni od strane predstavnika CZIP-a i CDE-a i oni najbolji će biti nagrađeni sadnicama prilagođenim lokacijama škola. Smatramo da su ovakve kolektivne akcije od velike važnosti, pogotovo ako su usmjerene na mlade koji najbolje usvajaju zdrave navike upravo u ranom dobu, te će kroz svoj primjer biti primjer i drugima – kako vršnjacima, tako i starijima koji možda do sada nisu učestvovali u reciklaži i smanjenju količine otpada.  Sa druge strane, djeca dobijaju mogućnost da njeguju svoj kreativni izraz i efektivno uče kroz takozvani „learning-by-doing” pristup – kazali su iz CZIP-a.

Prijave su otvorene do Svjetskog dana reciklaže koji se obilježava 18. marta 2022. godine. Sve materijale potrebno je poslati na mail nevena.petkovic@czip.me do naznačenog roka, a pobjednici će biti obavješteni putem mail-a.

Pored ovog poziva, u narednom periodu sleduju još dva Call To Action koja će biti usmjerena na institucije, NVO sektor, društveno-odgovorne kompanije, ali i sve građane. 

Call To Action „Škole u akciji za reciklažu” realizuje se u okviru projekta „BioVal – biološka raznolikost“, kojeg finansira Evropska unija (EU), a kofinansiraju Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Sadnice doniraju CZIP kroz BioVal projekat i Crnogorsko društvo ekologa (CDE) kroz projekat očuvanja skadarskog hrasta koji je podržan od Fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Od plastičnih boca do 3D predmeta

ECO MNE

Dan kada je Crna Gora okrenula novi list

ECO MNE

U Glavnom gradu na reciklažnim dvorištima odloženo 940.000 kg otpada