Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija čišćenja Skadarskog jezera: Sakupljeno 250 džakova otpada

U okviru programa obilježavanja 30 godina ekološke države, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma danas je organizovalo akciju čišćenja Skadarskog jezera.
Predstavnici ministarstva, nevladinog sektora i mještani očistili su dio prema tvrđavi Lesendro, Virpazaru, Grmožuri i desni krak Morače. U akciji je sakupljeno oko 250 džakova otpada.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, kazao je za Ecoportal da je čišćenjenje Skadarskog jezera samo početak akcija koje će se organizovati u narednom periodu.

-Želimo da Crnu Goru zaista učinimo ekološkom državom. Čišćenjem Skadarskog jezera čuvamo tradiciju i naše prirodno bogatstvo. Pokušavamo da sopstvenim primjerom doprinesemo podizanju nivoa svijesti naših građana o važnosti zaštite životne sredine i našeg viševjekovnog nasleđa – istakao je Mitrović.  

Državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak, kazao je da su odlučni da sačuvaju prirodne resurse i  unaprijede gazdovanje njima.

-Ne dozvoljavamo urbanizaciju NP Skadarsko jezero, devastaciju ekološkog prostora i ekosistemskog kontinuuma. Nadamo se da će ove godine naši nacionalni parkovi privući veliki broj posjetilaca i doprinijeti poboljšanju turističke sezone – dodao je Mrdak. 

Direktorica Nacionalnih parkova, Jelena Kljajević zahvalila se Ministarstvu i svim učesnicima akcije, ističući da je na ovaj način dat doprinos početku ljetnje turističke sezone.

Akciji su pored ministra Mitrovića, državnih sekretara, predstavnika Agencije za zaštitu zivotne sredine, JP Nacionalnih parkova, Eko-fonda i predstavnika NVO Koalicija 27, učestvovali i predstavnici ambasada i diplomatskog kora u Crnoj Gori.
Cilj akcije bio je da inspiriše i podstakne građane i državu na istrajnost u borbi za zdravu životnu sredinu i lagodniji život budućih generacija.

M.L.

Foto : Ministarstvo ekologije,prostornog planiranja i urbanizma CG, ecoportal.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Obnova azbestno-cementnih cijevi radi uspostavljanja funkcionalnog sistema vodosnabdijevanja

ECO MNE

Suza Evrope dobija novi sjaj

ECO MNE

Svjetski dan zaštite životne sredine: Borba sa prekomjernom plastikom