Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Akcija čišćenja brda Gorica naglašava neophodnost očuvanja zelenih površina

Glavni grad otpočeo je danas veliku akciju čišćenja podgoričkog izletišta, brda Gorica. Pošumljavanje dijela koji je najviše izgorio tokom požara uslijediće naknadno u skladu sa preporukama stručnjaka i u zavisnosti od vremenskih uslova – u oktobru ili novembru.

Branka Knežević, iz Sekretarijata za planiranje prostora, kazala je da će se revitalizacija brda raditi fazno.

Kako je navela, raščistiće požarni materijal da bi se stvorili uslovi za čišćenje, a potom i sadnju. 

Ona je danas na konferenciji za medije saopštila da je formirana komisija koju čine eksperti iz oblasti biologije i šumarstva, i da je u skladu sa preporukama stuke plan sanacije brda Gorica spreman.

Ranije danas, gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, istakao  je da aktuelna gradska uprava poklanja veliku pažnju zelenim temama, te da su one visoko na listi prioriteta Glavnog grada. 

-Zahvaljujući angažovanju tima koji se bavi temama iz ove oblasti, uspjeli smo da kroz akcije pošumljavanja, formiranja novih drvoreda i parkovskih površina, značajno unaprijedimo stanje zelenih površina u Podgorici – dodao je Vuković. 

On je podsjetio na to da je Crna Gora prije 30 godina proglašena prvom ekološkom državom na svijetu, ali da do sada nijesmo ispunili zacrtane ciljeve, te da treba pronaći način na koji kao društvo, ali i kao pojedinci, možemo promijeniti trenutno stanje.

-Očuvanje životne sredine predstavlja najvažnije pitanje ove generacije kojim se bavi cijeli svijet, stoga i mi imamo moralnu i svaku drugu obavezu da damo konkretan doprinos. Iako ne možemo biti zadovoljni učinjenim, možemo kroz cijeli niz malih koraka, poput ovog danas, uticati na društvenu i političku zajednicu i poslati poruku da je životna sredina briga svih nas.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković

On je podsjetio da će u daljem radu na rješavanju pitanja revitalizacije Gorice Glavnom gradu biti od značaja iskustva Ljubljane, te da nema sumnje da su građani i društveno odgovorne kompanije spremni da daju svoj doprinos. 

-Želja nam je da zajednički mobilišemo sve ljubitelje Gorice u njenom pošumljavanju kako bi „pluća grada“ prodisala zdravim i zelenim dahom za dobrobit svih građanki i građana Podgorice. Pošumljena i zelena Gorica smanjuje rizik zagađenosti vazduha i umnogome utiče na kvalitet života – zaključio je Vuiković.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Brdo Gorica proglašeno zaštićenim područjem

ECO MNE

„Pluća“ Glavnog grada – Gorica biće zaštićeno područje

ECO MNE

Malo Brdo proglasiti memorijalnim parkom Svetlane Kane Radević