Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inicijativa #eucommision za regije uglja Zapadnog Balkana i Ukrajine – Akademija znanja radi pravedne tranzicije

Evropski koledž u Natolinu, zajedno sa Svjetskom bankom i u saradnji s Evropskom komisijom, sprovodi projekt sponzorisan od strane Svjetske banke o tranziciji uglja: Akademija za učenje regija uglja („Akademija” ili „CRLA”). Akademija je razvijena u okviru Inicijative za regije uglja u tranziciji na zapadnom Balkanu i u Ukrajini („Inicijativa”), koju provodi Evropska komisija s partnerima među kojima su Svjetska banka, Evropski koledž u Natolinu, Evropska unija. Banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Sekretarijat Energetske zajednice.

Cilj projekta je pomoći korisnicima zapadnog Balkana i Ukrajine u pripremi za osmišljavanje i sprovođenje strategija tranzicije uglja. Znanje koje će se isporučivati uglavnom putem e-učenja uključiće studije slučaja, preglede globalnih dobrih praksi i naučenih lekcija te prevladavajuće regulatorne i administrativne procese. Takođe, nastojaće pomoći u izgradnji vještina korišćenja analitičkih alata.

Akademija će pružiti visokokvalitetne kurseve e-učenja, koji nemaju stepen / koji nemaju certifikat, koristeći logički okvir usklađen sa: (a) trofaznim programskim pristupom Svjetske banke (pre-zatvaranje; zatvaranje; regionalna tranzicija) i (b) tri ključna tematska područja (institucionalno upravljanje, ljudi i zajednice. Učenicima će se jednako ponuditi pristup dokumentima (izvještajima, analizama, dokumentima o politikama, dijapozitivima itd.) I unaprijed snimljenim video materijalima poput predavanja, prezentacija i intervjua. 

Kursevi će se održavati na engleskom jeziku.

Cilj Akademije je upoznati učenike s mnogim dimenzijama efikasne strategije pravedne tranzicije uglja – od faze planiranja do održavanja dugoročnih ciljeva. Očekuje se da široka tematska područja uključuju: razumijevanje i usvajanje lekcija naučenih iz drugih regija uglja u razvoju strategija; tehnički aspekti socijalne i zaštite životne sredine; tranzicija energetskog sektora; priprema poslovnih planova i planiranje budžeta; pristup kapitalu i finansiranju; učinkovita javno-privatna partnerstva itd.

Molimo vas odvojite trenutak da popunite ovaj upitnik. Pomoći će nam da razvijemo program obuke koji je najbolje prilagođen potrebama učenika.

Napominjemo da je upitnik ANONIMAN https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=-uXW1nv_KUisOOS5y_eO-lnFGErXMjlBl-fINCM06RtUMlhFRVlOT0NXTVlIVTVRQ0tXTjZPQlNaUC4u

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Sproveli smo anketu pod nazivom – Kako ćete se grijati ove zime?

ECO MNE

Ugalj kratkoročna mjera, što prije napraviti strategiju energetskog razvoja

ECO MNE

Inicijativa #eucommision za regije uglja Zapadnog Balkana i Ukrajine – Akademija znanja radi pravedne tranzicije