Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Konferencija će biti organizovana u Plavu i Gusinju

Agencija za zaštitu životne sredine organizuje naučnu konferenciju pod nazivom “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”

Povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32. godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi,u Nacionalnom parku “Prokletije” u periodu od 20. do 25. septembra 2023. godine biće organizovana naučna konferencija pod nazivom: “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive” dogovoreno je na sastanku predstavnika Agencije i opština Plav i Gusinje.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je zahvalio direktoru Agencije Milanu Gazdiću i njegovom timu na odluci da konferenciju organizuje u ovim krajevima, ističući ubjeđenje da će jedan ovako eminentan događaj afirmisati prirodne i društvene posebnosti ovog podneblja.

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić naglasila je da vjeruje da će ovakav događaj doprinijeti promociji razvojnih šansi Prokletija i da uspješnost projekta nije upitna.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić, je saopštio da zahvaljujući svojoj čudesnoj prirodi, beskrajnim zelenim površinama i fenomenalnim pogledom na planine koje ovaj predio okružuju, organizacija ovog događaja u Nacionalnom parku Prokletije, koji se proteže na teritoriji dviju opština Plav i Gusinje, je po svemu sudeći posebna. Navodeći da je ovaj kraj po njegovom mišljenju nepravdano zapostavljen obzirom na izuzetnu prirodu i resurse sa kojima raspolaže. Dalje dodajući da vjeruje da će se realizacijom ovog događaja, u kojem su učešće najavili najeminentniji domaći, regionalni i međunarodni eksperti koji se bave zaštitom prirode doprinijeti boljoj i prepoznatijoj ponudi ovog kraja te njegovoj boljoj turističkoj valorizaciji.

Na kraju, sagovornici su se saglasili da je prostor plavsko-gusinske doline, odnosno prirodni ambijent NP “Prokletije”, idealan za organizovanje događaja ovakvog tipa imajući u vidu očuvanost prirode kao i potencijale najmlađeg Nacionalnog parka u Crnoj Gori.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati u programskom dijelu konferencije se mogu prijaviti na linku do 15. aprila.

Prir. N.B.

Naslovna fotografija: www.katunroads.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Na Cetinju organizovana promotivna vožnja električnim vozilima

ECO MNE

Svjetski dan zaštite životne sredine – prilika za podizanje svijesti o glavnim ekološkim problemima

ECO MNE

Tekstilni otpad sve veći problem po životnu sredinu i zdravlje ljudi