Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podizanje ekološke svijesti u crnogorskim kompanijama

Aerodromi Crne Gore organizovali obuku i kampanju podizanja svijesti o pitanjima životne sredine

Aerodromi Crne Gore organizovali su početkom nedelje obuku za zaposlene i partnere o tehnikama energetske efikasnosti i upravljanja ugljeničnim otiskom u okviru Solarnog projekta „Održivo smanjenje nivoa ugljeničnog otiska u programu AiRports“.

„Narednih godina individualnog rada na rješavanju njihovog lokalnog uticaja na životnu sredinu Region Pulja – Odeljenje za mobilnost, Aerodromi Pulje, Aerodromi Crne Gore, Uprava za civilno vazduhoplovstvo Albanije, Regionalna razvojna agencija regije Molize – Sviluppo Italia Molise S.p.A. sada pozivaju na zajednički rad i razmjenu najboljih praksi za dalji napredak u upravljanju, smanjenju i na kraju neutralisanju njihovog ugljičnog otiska“, rekao je Miloš Janković, koordinator SOLAR projekta za Aerodrome Crne Gore.

Foto: Interreg-IPA CBC

Prema njegovim rečima, ključni rezultat projekta je definisanje zajedničkih alata za održivo upravljanje emisijama na aerodromima. S tim u vezi, Aerodromi Crne Gore organizovali su obuku za svoje zaposlene, partnere, ali i za predstavnike zainteresovanih, kao što su operativne i uslužne kompanije, kao što su avio-kompanije, ugostiteljske kompanije, kao i za putnike.

“Sve ima ugljenični otisak, svaka ljudska aktivnost, a njena količina je mjera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene”, rekao je Božidar Pavlović, predstavnik EcoEnergy Consulting.

On je dodao da je važno da sve velike kompanije donesu odluku na koji način žele da unaprijede svoje poslovanje i utvrde jasne ciljeve i definišu plan za postizanje postavljenih ciljeva u pogledu postizanja energetske efikasnosti.

“Zbog toga je ekološka svijest važna – to je trend koji diktira ne moda, već neophodnost. Brzina prihvatanja značaja održivosti, reciklaže i detoksikacije na planetarnom nivou imaće značajan uticaj na budućnost planete”, zaključio je Pavlović.

Na radionici su predstavljeni radni materijali i analize urađene za potrebe projekta koje govore o količini i uticaju štetnih gasova na životnu sredinu, a predstavljene su i smjernice koje imaju za cilj smanjenje štetnih efekata.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Crna Gora za pet mjeseci napravila značajan napredak u ispunjenu obaveza Energetske zajednice

ECO POLIS

Projekat Sahara Forest: Ozelenjavanje pustinje

ECO POLIS

Holandska kompanija pravi kožu od manga