Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prvo vještačko energetsko ostrvo gradiće se u Danskoj

Prvo vještačko energetsko ostrvo na svijetu biće izgrađeno u Sjevernom moru u Danskoj. Ova zemlja odobrila je plan za izgradnju energetskog ostrva koje će biti na 80 kilometara od zapadne obale.

Kako planiraju, ostrvo će se prostirati na 120.000 kvadratnih metara i u prvoj fazi zelenom električnom energijom snabdijevaće tri miliona evropskih domaćinstava. Biće povezano sa stotinu priobalnih vjetroturbina i imaće početni kapacitet od 3 gigavata, a očekuje se da u funkciji bude do 2033. godine.

Model energetskog ostrva

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike Danske, ovo je značajan korak u zelenoj tranziciji i jedan je od glavnih vladinih projekata. Kada u potpunosti bude implementiran moći će da pokrije potrošnju 10 miliona domaćinstava.

Energetsko čvorište u Sjevernom moru biće najveći građevinski projekat u istoriji Danske

Dan Jorgensen, ministar energetike

– Projekat je ubrzan nakon što što je Evropska unija predstavila planove za transformiranje elektroenergetskog sistema. Ovo je zaista sjajan trenutak za Dansku i za globalnu zelenu tranziciju. Ovom odlukom započinje nova era proizvodnje održive energije. Energetsko čvorište u Sjevernom moru biće najveći građevinski projekat u istoriji Danske. Ostrvo će u velikoj mjeri pomoći da se ostvari veliki potencijal evropskog priobalnog vjetra – rekao je Dan Jorgensen, ministar energetike.

Dugoročna ambicija

Za izgradnju energetskog ostrva biće potrebno oko 210 milijardi danskih kruna (33,9 milijardi dolara) i cijeli ovaj projekat za Dansku je važan zbog njihove odluke da do 2030. godine za 70 odsto smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kako predviđaju, veštačko ostrvo će dati dobar osnov za proširenje projekta, dok je dugoročna ambicija da zelenu energiju, koja bude skladištena na ostrvu, podmorskim kablovima šalju u Dansku i susjedne zemlje.

Kako još navode, većinski vlasnik ostrva biće država, dok će privatne kompanije moći da ulažu u izgradnju.

Danska planira izgradnju još jednog ostrva u Baltičkom moru koje bi moglo da ima konekciju sa Poljskom.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada