Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Električna vozila za pomoć biljkama da brže rastu

Kompanija „Ajaks“, nezavisni proizvođač Tojote iz Urugvaja, ima sjajnu ideju. Oni žele da njihovi električni automobili proizvode zvuk koji pomaže biljkama u gradskim sredinama da bolje rastu.

Ideja da zvuk može da utiče na to kako biljke rastu nije nova. Biljke koje su izložene zvukovima imaju bolje rezultate od onih koje rastu u tihoj sredini.
Ta istraživanja su bila na umu inženjerima kompanije „Ajaks“ i njihovim partnerima kada su razmišljali kakav zvuk bi trebalo da proizvode Tojotine električne i hibridne modele. Izgleda da su pronašli pravu formulu.
-Uspjeli smo da razvijemo zvuk tačno određene frekvencije koja podstiče rast biljaka, poboljšava količinu tečnosti u ćelijskim zidovima i razvoj zaštitnih enzima, a sam projekat je nazvan Hy, kao skraćenica reči ‘harmony’ – navodi Kristina Zubilga, konsultant za smart siti tehnologiju.
U „Ajaksu“ vjeruju da bi to pospešilo gradsku vegetaciju.
-Za razliku od prepoznatljivog zvuka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, zvuk razvijen u okviru Hy projekta zvuči dosta drugačije, čak i pomalo umirujuće, s tim što bi se frekvencija zvuka povećavala kako se automobil ubrzava – ističe Santjago Taral, analitičar zvuka.
Urugvajska kompanija je dizajnirala zvuk čija se frekvencija poklapa sa onim koje su se u različitim naučnim istraživanjima pokazale blagotvornim za biljke, međutim još se isputuje kako će frekvence uticati na životinje i ljude.

Izvor: RTS

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov